Передзвоніть мені
Передзвоніть мені
Новини
До списку
Надійний захист без пароля, pin-кодів та карт
4 November 2021

В час стрімкого розвитку інформаційних технологій та підвищення цінності інформації, – контроль доступу до закритих даних стає одним з найважливіших завдань як для окремої компанії чи організації, так і для держави в цілому. Викрадення інформації, втрата даних, несанкціоноване втручання в роботу найрізноманітніших систем та підробка документів  – все це неповний перелік того, що може спричинити збитки не тільки малому чи середньому бізнесу, але й великим підрозділам корпорацій-гігантів та державним установам. Прагнучи обмежити доступ до інформації, людство довгі роки розробляло все нові й нові системи захисту. Однією з найбільш ефективних подібних систем виявився біометричний захист.

За даними дослідницької фірми MarketsandMarkets, обсяг ринку біометричних систем до 2025 року зросте до 68,6 млрд доларів США. Біометрична технологія вважається швидким, зручним і безпечним рішенням в порівнянні з традиційними системами безпеки, які використовують паролі, PIN-коди або смарткарти. Крім того, біометричні системи прості у використанні та не вимагають висококваліфікованих знань для їх експлуатації.

Існують різні способи біометричного розпізнавання: за допомогою відбитка пальця, за рукописним почерком, за звучанням голосу, за розпізнаванням рис обличчя, райдужної оболонки ока тощо.

А чи знали ви про систему контролю доступу за венозним малюнком долоні? Що це таке і чим вона відрізняється серед інших систем біометричної ідентифікації? При ідентифікації за венозним малюнком, під час сканування долоні інфрачервоні промені поглинаються гемоглобіном, який міститься у крові. Далі пристрій фіксує “венозний малюнок” і зашифровує отримані дані, створюючи ваш унікальний біометричний шаблон.

Надалі, при повторному скануванні малюнок вен долоні звіряється зі збереженим раніше шаблоном користувача для надання або заборони доступу.

Вперше технологію безконтактної аутентифікації по малюнку вен долоні розробила та представила компанія Fujitsu у 2003 році й технологія швидко розповсюдилась по всьому світу. На території України технологію представляє компанія Біосол Україна (biosol.com.ua), що є ексклюзивним представником компанії-відомого виробника Identytech Solutions Ltd. Надійність рішення Identytech підтверджується репутацією великої кількості реалізованих проєктів по всьому світу.

Для визначення надійності роботи системи у світі існує два основних критерії:

FAR (False Acceptance Rate) – коефіцієнт хибного пропуску, коли система впускає незареєстрованого користувача, та FRR (False Rejection Rate) – коефіцієнт хибної відмови, коли в доступі відмовляють зареєстрованій особі. Дані характеристики отримують розрахунковим шляхом на основі методів математичної статистики та чим нижче ці показники, тим точніше розпізнавання об’єкта.

В таблиці наведено підтвердження, що серед найпоширеніших видів біометричних систем контролю та управління доступом, найнадійнішими визнано розпізнавання за малюнком вен та сканування райдужної оболонки ока.

Варто зазначити що у порівнянні основних методів ідентифікації важливу роль відіграє й сукупність таких факторів, як стійкість до фальсифікації даних, незмінність біометрії, чутливість до зовнішніх факторів, швидкість, можливість безконтактного сканування та інше. Є ще одна ключова особливість, – малюнок вен долоні прихований всередині руки, його не видно, як інші біометричні дані. Це дає йому кілька унікальних переваг, які роблять його найбільш перспективним біометричним методом з наявних.

Безпека.

Смарткарту або ключі можна загубити, пін-код чи пароль можна піддивитись, вкрасти чи забути. В той час при використанні PalmSecure ваш «ключ» завжди з вами, оскільки ваш біометричний код прихований всередині вашої руки, також це запобігає можливості викрасти «відбиток» і створити з його допомогою копію. Навіть якщо злодій якимось чином захопить малюнок вен вашої долоні, він не зможе обдурити сканер, тому що пристрій також фіксує кровотік, що робить метод стійким до підробки.

Точність.

Оскільки долоня має більшу площу поверхні, ніж, наприклад, палець або райдужна оболонка, сканер вен долоні використовує більшу кількість даних, контрольних точок. Це дає йому перевагу в точності у порівнянні з іншими біометричними системами.

Надійність.

Малюнок вен на долоні кожної людини залишається відносно стабільним протягом усього життя, бо венозна сітка формується в підлітковому віці та залишається стабільною до глибокої старості. Деякі інші біометричні характеристики більш схильні до змін з плином часу та зовнішніх факторів. Наприклад, контактні лінзи роблять неможливим сканування сітківки й райдужної оболонки ока, відбиток пальця схильний до стирання і пошкодження. Однак у випадку з венозним малюнком долоні ймовірність пошкодження вен значно нижча.

Гігієна та простота використання.

Технологія сканування вен долоні – безконтактна, а це означає, що вам не потрібно торкатися до датчика, щоб пройти ідентифікацію. Просто піднесіть руку до сканера і затримайте на 1-2 секунди – ніяких дотиків не потрібно. Це робить метод набагато більш гігієнічним, ніж біометрія, яка вимагає прямого контакту зі сканером. Це особливо актуально для пристроїв, які використовуються великою кількістю людей чи в галузях, де існують суворі санітарні вимоги, таких як лікарні та підприємства хімічної або харчової промисловості.

Технологію ідентифікації за венозним малюнком долоні можна використовувати для різних цілей в найрізноманітніших галузях промисловості. Наприклад в Ізраїлі дану систему контролю та управління доступом використовують в фінансовому та оборонному секторах. Серед успішних сфер використання у світі можна також виділити ринок нерухомості та сектор охорони здоров’я, де гігієнічність, точність та повна конфіденційність грають важливу роль. Попри те, що в Україні дана технологія поки що нова – вона вже знайшла своє місце на різних підприємствах, як система контролю доступу до серверних кімнат, до закритих територій та як система контролю певних дій.

Чудовий приклад використання даної технології – обмеження несанкціонованого доступу до можливості здійснення окремих дій при прийнятті важливих рішень.

В підсумок варто сказати, що системи венозного сканування завойовують все більшу частину ринку систем біометричної ідентифікації, адже її використання легке, а система надійна. Використовуючи дану технологію ви можете бути впевнені в тому, що ваші дані надійно захищені.

Підписатися
Отримуйте останні оновлення BIOSOL і новини прямо на Вашу поштову скриньку.
Залишити коментар
* позначені обов'язкові до заповнення поля